Harmonikkahuolto

Harmonikat vaativat säännöllistä huoltoa ja viritystä pysyäkseen optimaalisessa soittokunnossa, ihan samalla tavalla kuin muutkin soittimet. Harmonikkaan joutuu pölyä, kielten vahaukset halkeilevat, kieliventtiilit väsyvät, soittimen pintojen alkuperäinen kiilto himmenee lian ja rasvan takia, koneistoihin tulee välystä, harmonikka menee epävireeseen ja remmit kuluvat. Ilmankosteuden muutokset voivat aiheuttaa vuotoja ja huolimattomalla käsittelyllä soitin kuluu ennenaikaisesti.

Huollattamalla soittimesi säännöllisesti mahdollistat soittimellesi lisää soittovuosia, vähennät arvon alentumista ja parannat omaa soittomukavuuttasi; puhtaalla, hyvin soivalla soittimella soittaminen on mielekästä. Säännöllisesti ammattilaisella huollettu soitin on helpompi myydä eteenpäin, kun huoltohistoria on selvitettävissä. Ammattilaisen tekemä huoltotyö on myös ennaltaehkäisyä, kun viat huomataan ajoissa, jopa ennen niiden oireilemista.

Kuinka paljon harmonikan huolto maksaa?

Harmonikan perushuollon sisällölle ei ole olemassa mitään standardia, jota kaikki huoltoteknikot noudattaisivat. Tästä syystä tehtävistä ja tarpeellisista huoltotoimenpiteistä kannattaa varmistua etukäteen pelkän hintatiedustelun sijaan.

Harmonikkapajalla harmonikan perushuolto sisältää soittimen puhdistamisen, kattavan toiminnan ja kunnon tarkistuksen sekä olennaisimmat säätötyöt. Tyypillisesti perushuollolle on hyvä varata aikaa 2-4 tuntia, soittimen koosta, kunnosta ja iästä riippuen. Vanhemmissa soittimissa, tai soittimessa, jota ei ole huollettu moneen vuoteen, huollon työntarve voi kuitenkin olla selvästi suurempi. Tällöin soittimelle kannattaakin tehdä perusteellisempi täyshuolto virityksen kanssa.

Yleisin monenlaisia vikoja aiheuttava asia harmonikoissa on lika ja pöly. Pöly joutuu ensin koneistoihin ja sieltä lopulta haitarin sisälle kieliin ja palkeisiin. Koneistoissa pöly ja lika aiheuttaa pitkällä aikavälillä monenlaista harmia. Kielissä tyypillisin pölyn ja roskien aiheuttama vika on tukko eli jumittunut ja soimaton kieli. Kieliin tarrautunut pöly vaikuttaa myös negatiivisesti harmonikan vireyteen. Huoltamalla ja puhdistamalla soittimen ajoissa ja ennaltaehkäisevästi, niin sisä- kuin ulkopuoleltakin, tällaiset ongelmat voi välttää.

Kuinka usein harmonikka pitää huoltaa?

Harmonikan sopiva huoltoväli riippuu paljon soittimen käyttömääristä ja -olosuhteista. Vähäisessä sisäkäytössä olevan soittimen huoltoväli on pidempi kuin vaikkapa kiertueteatterin ulkoesityksissä kovalla käytöllä oleva harmonikka. Ammattikäytössä olevat soittimet on hyvä huoltaa vuosittain, harrastuskäytössä monesti riittää 2-3 vuoden välein.

Soittimen ulkoisesta puhtaudesta kannattaa pitää huolta omassa arjessa: soitin kannattaa säilyttää pölyltä suojattuna ja pyyhkiä pinnat pehmeällä kiillotusliinalla aina käytön jälkeen hiestä ja muusta liasta. Palkeen poimut voi puhdistaa itse harjalla tai imurilla, myös kuljetuslaukku tai -reppu kannattaa imuroida säännöllisesti.

Tuo soitin meille huollettavaksi!

Kun tuot soittimen Harmonikkapajalle, katsomme yhdessä harmonikkasi läpi, näytän sinulle huoltoa vaativat kohteet ja selitän miksi niiden huoltaminen on tarpeellista.  Saat työlle hinta-arvion ja varaamme huollolle ajan, jos työtä ei voi tehdä saman tien odottaessasi. Soittimen arviointi ei maksa mitään, jos arviointi johtaa huoltotoimenpiteisiin. Pyrimme aina löytämään soittimelle ja soittajalle kustannustehokkaan ratkaisun, emmekä tee tarpeettomia huoltotoimenpiteitä.

Ammattilaisen silmin satojen soittimien kokemuksella tehty huolto on myös ennaltaehkäisyä, missä tarkistetaan myös asioita, mitkä eivät ole vielä vikaantuneet. Tarkistuksessa monesti havaitaan sellaisia huoltoa vaativia kohteita, mitkä eivät välttämättä vielä soittaessa merkittävästi oireile.

Melodiabassokoneisto säätöä vailla