Nuotinnus

Haluatko nuotin omasta sävellyksestäsi? Tai kaipaatko harmonikkanuottiisi monipuolisempia bassoja sekä lisä-ääniä ja sointuja diskanttiin? Ehkäpä haluat sovituksen tehtävän tiettyyn tyyliin tai jonkun Youtubesta löytyvän version pohjalta? Onnistuu. Teen nuotin toiveidesi mukaisesti ja saat aina hinta-arvion ennen työn aloittamista.

Nuotintaminen ja sen tyypilliset työtehtävät:

  • transponointi
  • sovitukset
  • ”lead sheet” -nuotit
  • käsinkirjoitettujen nuottien puhtaaksikirjoittaminen
  • transkriptiot

Transponointi on kappaleen sävellajin muuttamista joko matalammalle tai korkeammalle.  Esimerkiksi laulaja voi valita itselleen sopivimman sävellajin ja teettää bändillensä siitä nuotit oikealta korkeudelta. Myös soittajille voi toiset sävellajit olla helpompia kuin toiset, eli myös instrumentaalimusiikissa voi transponointi olla perusteltua.

Sovitukset. Olen tehnyt sovituksia harmonikalle, pienyhtyeille ja teattereille erilaisille kokoonpanoille. Joskus esimerkiksi harmonikkanuotit, joihin on kirjoitettu melodia ja yksinkertainen bassolinja, saattavat kaivata elävöittämistä, mutta et ole varma mitä siihen voisi lisätä. Harkitut harmoniasävelet melodian lisäksi ja monipuolisempi bassolinja tekevät ihmeitä.

”Lead sheet” -nuotit sisältävät kaiken olennaisen; melodian, laulun sanat ja soinnut. Tällaiset mahtuvat monesti yhdelle A4 -sivulle ja ovat siksi käteviä käyttää keikkatilanteessa esimerkiksi tabletilta. iPadille hyvä ohjelma nuottien käsittelyyn harjoituksissa ja keikalla on ForScore.

Puhtaaksikirjoitus. Paljon hyviä teoksia, vaikkapa harmonikkayhtyeille, löytyy käsinkirjoitettuina versioina. Niistä lukeminen voi kuitenkin olla hidasta ja tuskastuttavaa epäselvyyksien vuoksi. Puhtaaksikirjoittamalla nuotin digitaaliseen muotoon saa kappaleesta siistin ja selkeän partituurin sekä automaattisesti stemmasivut. Vanhat ”leikkaa&liimaa” -menetelmät stemmasivujen tekemiseksi voi unohtaa kokonaan.

Transkriptiot. Transkribointi on kuullun musiikin kirjoittamista nuoteiksi. Voit  toivoa vaikkapa tietyllä äänitteellä olevaa introa ja välisoittoa tilaamaasi nuottiin. Saat nuotin haluamaasi sävellajiin tai vaikka useampaan. Sinulla ei tarvitse olla nuottia haluamastasi kappaleesta, etsin lähdemateriaalin puolestasi tai tarvittaessa nuotinnan sen suoraan äänitteeltä. Esimerkiksi laulaja-lauluntekijät voivat teettää omista kappaleistaan nuotit helpottamaan mukana soittavien muiden muusikoiden työtä.

Käytössäni on Sibelius -nuotinnusohjelma, jonka avulla saan tehtyä siistit ja helppolukuiset nuotit, aina toivelulaulukirjatyyppisistä nuoteista isoihin partituureihin. Tiedostomuotona on .pdf, mutta voit pyytää nuotin myös .xml tai .mxl -muodossa, jolloin nuotin saa auki ilmaisilla nuottieditoreilla. Nuotteihin saa myös sointujen kitaraotteet ja ohjelmalla voi tarvittaessa tehdä nuotista myös äänitteen (.midi tai .mp3 ).

Harmonikkapaja&Sibelius 7
Ote partituurista