Harmonikan käyttömääristä riippuen soittimelle tulisi teettää virityshuolto ammattikäytössä noin 1-2 vuoden välein, harrastuskäytössä 3-5 vuoden välein.
Jos soittimen edellisestä virityskerrasta on kulunut liian pitkä aika, ei soitinta välttämättä saa yhdellä virityskerralla pysymään vireessä. Vireen pysymiseen vaikuttaa myös useat muut seikat, kuten harmonikan säilytysolosuhteet (lämpötila ja ilmankosteus), käyttötavat ja tekniset ominaisuudet (esim.kielten laatu, kielipenkkien kiinnitykset).
Kuinka paljon harmonikan viritys maksaa?
Viritysprosessi vie aikaa muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon.
Erilaisia tapoja ja praktiikoita virittää harmonikka on useita, ja käytännöt vaihtelevat eri virittäjien välillä. Italialaiset virittäjät käyttävät virityspaljetta, jossa harmonikan diskantti- ja bassopuoli voidaan virittää ikään kuin rungon puolikkaina erikseen. Jotkut virittävät kielipenkit irrallaan soittimesta niin sanotulla virityspöydällä. Sekä virityspalkeella että virityspöydällä virittäessä huono puoli on se, että kielien akustinen ympäristö on erilainen kuin missä kielet ovat normaalisti harmonikalla soittaessa. Näin syntyy virheitä ja epätarkkuuksia virityksen lopputulokseen, ja näitä viritysmetodista aiheutuneita epätarkkuuksia tulee korjata erikseen, kun harmonikka lopulta kootaan ja lopputulosta tarkastellaan. Lopullinen viritys tulee tehdä aina harmonikka kokonaisena, jotta päästään tarkkaan lopputulokseen. Eri viritysmetodeilla voidaan kuitenkin päästä hyvään lopputulokseen, kun virittäjä tuntee työtapansa ja työkalunsa.
Harmonikkapajan Jannelle on alan huipuilta saadun opin, vuosien kokemuksen ja viritystapojen tutkimisen myötä vakiintunut viritysmetodiksi nimenomaan harmonikan virittämisen omassa palkeessaan, luonnollisessa soittoasennossa, soitin kokonaisena. Tämä metodi voi olla virittäjälle fyysisesti raskaampi ja näennäisesti hitaampi kuin edellä mainitut muut tekniikat, mutta näin päästään suoraan parempaan ja tarkempaan lopputulokseen, eikä virityksessä epätarkan viritysmetodin vuoksi tapahtuvia virheitä tarvitse korjata enää erikseen. Myös soittotuntuma soittimeen säilyy koko ajan luonnollisena virityksen aikana.
Olennainen osa viritysprosessia on myös viritystä edeltävä harmonikan perushuolto ja puhdistus. Pelkän hintatiedustelun ja -vertailun sijaan kannattaakin varmistua huollon sisällöstä ja virityksen käytännöistä, sekä tavoiteltavasta lopputuloksesta. Jokaisella virittäjällä on oma käsitys esimerkiksi oikeanlaisen tremolon virittämisestä ja tavoiteltavan lopullisen vireen toleransseista.
Virityksen hintaan vaikuttaa työhön tarvittava aika. Meillä ei ole käytössä kiinteää hinnoittelua esimerkiksi äänikertojen tai kielien määrän mukaan, vaan annamme aina hinta-arvion alkukartoituksen ja -diagnoosin jälkeen virityshuollon hinnasta. Hyvin pidetyn ja säännöllisesti huolletun harmonikan virityshuolto on näin edullisempi kuin yksilön, jonka huolto ja virittäminen on laiminlyöty vuosien tai vuosikymmenien ajan.
Yleensä esimerkiksi 4-äänikertaisen cassottoharmonikan virityshuollon (perushuolto + viritys) hinta on noin 750-850 € (sis.ALV 25,5%), olettaen että soitin on tiivis, soittimen vahaukset ovat hyvässä kunnossa, kieliventtiilit enimmäkseen toimintakunnossa eikä koneistoihin tarvitse tehdä merkittäviä korjaustoimenpiteitä. Jos soitin on ollut huoltamatta ja virittämättä yli 10 vuotta, kustannukset ovat todennäköisesti isommat.
Viritysprosessi:
Viritysprosessi etenee suunnilleen seuraavasti:
1. Kartoitetaan asiakkaan tarpeet ja toiveet virityksen suhteen (soittimen yleiskunto, vireen lähtötilanne, esimerkiksi haluttu valssivire, soittaako soittaja yleensä mp, ff vai jotain siltä väliltä, erityiset tarpeet)
2. Harmonikalle tehdään perushuolto:
- soitin puhdistetaan ulkoa ja sisältä
- tarkistetaan basso- ja diskanttikoneiston toiminta (mm. diskantin ja basson kosketuksen pituus sekä venttiilien aukeama, diskantin venttiilien huopanahkojen kunto)
- säädetään rekisterikoneistot
- tarkistetaan ja säädetään kielipenkkien kiinnitykset, kohdistus ja kireys
- tarkistetaan vahaukset
- tarkistetaan kieliventtiilien kunto ja vaihdetaan väsyneet uusiin
- tarkistetaan soittimen tiiviys
- likaiset kielet puhdistetaan
3. Viritys
- tarkistetaan ja säädetään kielten intonointi eli optimoidaan kieli toimimaan sekä hiljaisella että kovalla paineella
- tarvittaessa tehdään viritystason muutos ja esiviritys
- kielten viritys tavoiteviretasoon
4. Tarkistus
- harmonikalla soitetaan monipuolisesti käyttäen kaikkia rekistereitä; tämä toimii hyvin myös modulaatiotreeninä, kun soittaa vaikkapa Säkkijärven polkan kromaattisesti edeten kaikissa sävellajeissa
- soittimeen annetaan levätä
- tarkistetaan kielten intonaatio ja viritys uudelleen sekä korjataan mahdolliset muutokset; tätä tarkistusprosessia toistetaan tarvittavan monta kertaa
5. Soittimen luovutus asiakkaalle
- asiakas saa kokeilla ja soittaa soitinta kaikessa rauhassa, jonka jälkeen voidaan vielä tehdä mahdolliset viimeiset viritystoimenpiteet
Koska harmonikan säilytysolosuhteet ja käyttötavat vaikuttavat merkittävästi vireen pysyvyyteen, ei viritystyölle voi antaa samanlaista takuuta kuin muille huoltotöille.