Janne Vänskä

Minusta

Tuoreimmalta koulutukseltani olen musiikkipedagogi (AMK). Aiemmin olen opiskellut muusikoksi Joensuun konservatoriossa, jossa valmistumisen lähestyttyä ja pohtiessani tulevaisuutta päädyin opettajani Pasi Hirvosen kannustamana hakemaan Ikaalisiin opiskelemaan harmonikkojen rakentamista. Se olikin rakkautta ensisilmäyksellä ja vihdoin löysin tavan yhdistää kaksi kiinnostuksen kohdettani: musiikin ja käsityöt. Asiat etenivät ripeästi ja pian unelmat kävivät toteen; löysin itseni Castelfidardosta Italiasta suorittamassa työssäoppimisjaksoa harmonikkatehtaalla.

Tällä hetkellä työskentelen harmonikansoiton opettajana, teen säännöllisesti keikkoja niin soolona kuin eri kokoonpanojen kanssa, sekä huollan ja viritän harmonikkoja pajallani Outokummussa. Työskentelen erilaisissa projekteissa teatterin (Outokummun teatteri, Maarianvaaran teatteri) ja tanssin parissa (mm. Sattumalta, Riveria tanssin koulutus). Viime aikoina olen tutkiskellut harmonikan äänimaailman laajentamista digitaalisten efektilaitteiden ja erilaisten ohjelmien avulla, ja hyödyntänyt muun muassa MIDI:n tuomia laajoja mahdollisuuksia.

Vapaa-aikanani tykkään käydä salilla, juoksemassa ja avantouimassa, mökkeilyä unohtamatta. Pyrin elämässäni kohtaamaan asiat karjalaisella ilolla ja rempseydellä, nykyisin siihen on tainnut yhdistyä myös ripaus savolaista lupsakkuutta. Viäntämistä ja kiäntämistä olen yrittänyt väistellä.

Koulutus

Musiikkipedagogi (Ylempi AMK), Savonia Ammattikorkeakoulu, 2023-

Musiikkipedagogi, Savonia Ammattikorkeakoulu, 2020

Artesaani, harmonikanrakennus, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos 2015

Muusikko, Joensuun konservatorio, 2013

Ylioppilas, Outokummun lukio 2011

 

Instrumenttitutkinnot:

Harmonikka, B (2019)

Tenorisaksofoni, PT2 (2012)

Piano, PT3 (2009)

Muu koulutus:

Harmonikkojen rakentamista, huoltamista ja virittämistä olen opiskellut Ikaalisten koulun lisäksi työskennellen Italian Castelfidardossa mm. Bugarin ja Scandallin harmonikkatehtailla sekä virittäjämestareiden työpajoilla. Tämän lisäksi olen hakenut oppia suomalaisilta alan huipuilta. Matkustan säännöllisesti Castelfidardoon hakemaan lisäoppia ja syventämään jo opittua, tapaamaan kollegoita ja kuulemaan alan uusimmat uutiset.